Vale-of-Glam-3

Project NameSpace Project
Project LocationHaydock House & Dock Office, Barry – Vale of Glamorgan
Contract Period4 Months
Project Start Date (on site)20th January 2014
Practical Completion6th June 2014
Contract Value203K
Type of WorkRefurbishment
Construction ProductOffices
Architectural technologist Stuart Denton, Vale of Glamorgan Council
Engineer(s)Gareth Bissett, Vale of Glamorgan Council
QS/Cost ConsultantsGareth Jones, G. R. Jones Associates
Electrical EngineerMike Davies, Vale of Glamorgan Council
Mechanical EngineerBrian Thain, Vale of Glamorgan Council
Main ContractorBrian Manfield, Pinit Construction
Building ControlColin Palmer, Vale of Glamorgan Council
Project Overview

Vale-of-Glam-5With the Council’s significant cost pressures and reduced budgets across all service areas, the purpose of this project was to make annual revenue savings through rationalization of corporate office space and reduction in building running costs.

This project involved the refurbishment of the Docks Office, a Council-owned grade II listed building to accommodate a 50% increase in occupants – 100 Children Services staff to be relocated from Haydock House (another Council-owned building) in addition to the 200 staff already based at the Docks Office. Works were undertaken to create the necessary space and facilities which included:

  • Storage to office conversions
  • Creation of multi-purpose inner rooms within office space
  • Bespoke Children Services reception facility
  • Building access improvements
  • Fire and intruder alarm upgrades
  • Installation of energy efficient systems including lighting
  • Vale-of-Glam-6Refurbishment of ground floor kitchen/toilet block
  • IT network worksThe project was undertaken with limited capital budget and within tight timescales as a buyer was quickly found for Haydock House. With the building sold, this generated annual revenue savings of £90K through reduced running costs and produced a capital receipt. Works improved the condition of the retained and restored Docks Office and has ensured its sustainability and value for future years.
Vale of Glamorgan Council – Space Project, Haydock House & Dock Office, Barry

Leave a Reply